21 Eylül 2014 Pazar

TİROİD

  .      
          Bende Hipotiroid var. Endoktrin doktoru tarafından yaptırılan tahliller sonucu tespit edildi. Hipotiroid, metabolizmanın yavaşlamasına dolayısıyla kilo artışına sebep oluyormuş. İlaç tedavisi ve diyetisyen desteğiyle 15 kilo verdim.

          Ayrıca ben de Uyku apnesi var. Hipotiroid uyku apnesine de sebep oluyormuş. Uyku apnesi ile ilgili de ayrıca paylaşımda bulunacağım


          Bu tarz şikayetleriniz varsa mutlaka tahlil yaptırmanızı tavsiye ederim.

Tiroid nedir?

Tiroid yaygın şekilde bir hastalık olarak bilinmektedir fakat tiroid bir hastalık değildir. Troid tüm insanlarda bulunan bir organdır. Tiroid'e, "tiroid bezesi, tiroid guddesi" de denir. "Tiroid" ile "tiroit" aynı anlama gelir. Her insanda 1 adet tiroid bulunur. Bu organ, boğazımızda hava aldığımız gırtlağın önünde yer alır. Deri ile gırtlak arasında kalır. hormon üretir ve kanımıza verir. Bu hormon ise vücudumuz için hayati öneme sahiptir. ömür boyunca bu hormona ihtiyaç duyarız. Bu hormonun adı "tiroksin" dirtiroid
Tiroksin, vücudumuzda T3 ve T4 şeklinde bulunur. Troid'in bulunduğu yerden dolayı, tiroid’de ortaya çıkan kitlelerin (nodül ve kanser) kendini çabuk belli etmesini sağlar. Tiroksin hormonundan başka, halk arasında daha az bilinen diğer bir hormon daha tiroid tarafından üretilir. Bu hormona "kalsitonin" deriz. Kemik metabolizması ile ilgilidir. Tiroidin boyundaki önden görüntüsü, U harfine benzer. 2 adet bacağı, 1 adet de birleşme noktası vardır.

Tiroidin görevi nedir?

Tiroksin ve kalsitonin isimli 2 hormonun üretmektir. Tiroksin hormonu, halk arasında T3, T4 olarak bilinir. Bu hormonlar çok sayıda yaşamsal fonksiyonu yönetir. Tiroid bezinin çalışması, beyindeki hipofiz bezi adı verilen organdan salgılanan tsh ile kontrol edilir. tiroit hormonlarının, vücuddaki her hücre ve dokunun fonksiyonlarını düzenleme görevi vardır. Bu hormonların üretim aşamasının herhangi bir bölümündeki bozukluk tiroit hastalığına neden olur.

Guatr nedir?

Tiroid bezinin büyümesine guatr denir. Bu büyüme, gözle görülebilir veya sadece tıbbi görüntüleme yöntemleri ile ortaya konabilir.

Nodül nedir?

Tiroid’te bulunmaması gereken kitlelerdir. En önemli riski, kanser olabilmeleridir.

Hipotiroidizm nedir?

Tiroid bezinin gereğinden az çalışması Hipotiroidizm olarak adlandırılır. İltihaplanmalar, kireçlenmeler, kolloid şişkinliği (guatr) gibi bozukluklar sonucu ortaya çıkar ve miksödem ve kreten hastalığına neden olabilir.

Hipotiroidizm belirtileri nelerdir?

Depresyon, Kilo artışı, Cilt kuruluğu, Kalp hızında yavaşlama, Soğuğa karşı dayanıksızlık, Unutkanlık, Zihinsel durgunluk, Kabızlık, Yorgunluk, Adet dönemlerinde bozulma ve kanama miktarında artış, Kas güçsüzlüğü ve kramplar görülen belirtiler arasındadır.

Hipertiroidizm nedir?

Tiroid bezinin aşırı çalışması hipertiroidizm olarak adlandırılır. Parankimanın (özek doku) şişmesi sonucu olur ve Basedow, Plummer hastalıklarını yapar.

Hipertiroidizm belirtileri nelerdir?

Depresyon, Kalp hızında artış, Sinirlilik, Kilo kaybı, Sıcağa karşı tahammülsüzlük, Terleme artışı, Ellerde titreme, Yorgunluk, anksiyete (korku hali), Uyku bozukluğu, Adet dönemlerinde bozulma ve kanama miktarında azalma gibi belirtiler görülebilmektedir.

Tiroidit nedir?

Tiroid bezinin iltihabına Tiroidit denir. Bezde ağrı vardır.

Haşimato hastalığı nedir?

Tiroid hücrelerine karşı vücudumuzun ürettiği antikorlar sonucu oluşan tiroid iltihabına Haşimato hastalığı denir.

Graves hastalığı nedir?

Graves hastalığı bazen gözlerde büyüme yapan tiroit bezinin aşırı çalışması hastalığıdır.

Tiroid bezi neden büyür?

1- tiroid bezi hormonlarının üretimi için iyot gereklidir. Tiroid hormonunun yapıtaşı olan iyotun eksikliğinde tiroid bezi TSH hormonu etkisiyle giderek büyür ve nodüler bir yapı kazanır.
2- Hashimoto hastalığı sebebiyle tiroid bezinin hormon üretimi azalınca tiroid bezi daha fazla hormon üretmesi için uyarılır ve bu da tiroid bezinin büyümesine neden olur.
3- Graves hastalığında tiroid hücrelerine karşı oluşan antikorlar tiroid bezini fazla hormon yapması için uyarırlar. Bunun sonucu olarak da tiroid bezi büyür.
4- Tiroid bezinin iltihabi hastalıkları da tiroid bezinin büyümesine yol açar.
5- Tiroid kanseri de tiroid bezi içinde şişlik şeklinde kendini belli eder.

Tiroid hastalıkları nelerdir?

1- Tiroidin hormon hastalıkları: Tiroidin hormon üretimindeki bozukluklardır: 2 tür tiroid hormon hastalığı vardır: Tiroid tarafından aşırı hormon üretilirse buna hipertiroidi, yani zehirli guatr denir. Aksi de mümkündür, tiroid yetersiz hormon üretimi yaparsa buna hipotiroidi (tiroid hormon yetmezliği) denir.
2- Tiroidin yapısal hastalıkları: Tiroidin yapısı, dokusu bozulmuştur, tiroid hormonu üretimi normal veya anormal olabilir. Bu hastalıkları 2 gruba ayırıyoruz: tiroidin kanserleri, tiroidin kanser dışındaki diğer yapısal hastalıkları.
3- Tiroidin kanser dışındaki diğer yapısal hastalıkları: Bu hastalıkların en yaygın olan 2 türü vardır; tiroid nodülleri, tiroid iltihapları.

Tiroit kanseri nedir?

Tiroit kanseri tiroit bezi hücrelerinde gelişen bir kanser türüdür. Oldukça nadir görülür.

Tiroit kanseri tipleri nelerdir?

Papiller ve Folliküler tiroir kanserleri en sık gözlenen tiroit kanseri türleridir. Bu kanser türünün genel olarak seyri iyidir ve tedavisi hem kolay hem de hasta için rahatsızlık oluşturmaz. Ancak, bazen tekrar geri gelebilir ve diğer organlara yayılabilir. Bu nedenle hastalar yaşamları süresince takip edilmek zorundadırlar.

Tiroit biyopsisi nedir?

Tiroit nodülleri içerisinden enjektör yardımıyla hücre alınması ve labaratuarda incelenmesine aspirasyon biyopsisi denir. Laboratuarda hücrelerin yapısına bakılarak nodülde kanser olup olmadığı büyük bir olasılıkla tespit edilebilir. Tiroit biyopsisi için özel bir hazırlık gerektirmez. Lokal anestezi uygulaması çoğunlukla gerektirmez. Basit bir enjektör ile nodül içersine ulaşılır ve hücre alınır. Güvenli bir yöntemdir ve hastada rahatsızlık hissi oluşturmaz. Çok küçük nodüllerde ultrasonografi eşliğinde aynı işlem yapılır.

Tiroid hastalıklarından korunma yolları nelerdir?

1- Sakin, huzurlu bir yaşam sizi tiroid hastalığından önemli ölçüde korur.
2- Şeker hastalığı ve şişmanlık tiroid hastalıklarını tetikleyen önemli sağlık sorunlarıdır.
3- İyot eksikliği sadece, deniz seviyesinden yüksekteki köylerde ve yaylalarda yaşayanlarda tiroid hastalığı riski oluşturur, sanıldığının aksine normal beslenen ve deniz seviyesidne yaşayanlarda tiroid hastalığı nednei iyot eksikliğine bağlı değildir.
4- Fazla iyot kullanımı, başta haşimato hastalığı olmak üzere tiroid sağlığını bozabilir. Gerekmedikçe, bilimsel araştırmalarla iyot eksikliği kesinlikle ortaya çıkmamışsa bir topluma iyotlu tuz yedirilmemelidir.
5- Diş röntgeni çektirende tiroit kanseri riski daha fazladır. Gerekmedikçe diş röntgeni çektirmeyin.

Tiroid hastalıklarının tanı yöntemleri nelerdir?

1- Tiroid Ultrasonografisi.
2- Tiroid Sintigrafisi.
3- Tiroid İğne Biyopsisi.
4- Tiroid Kan ve İdrar Testleri.

Hipertiroidi tedavisinde kullanılan yöntemler nelerdir?

1- İlaç tedavisi
2- Radyoaktif iyod tedavisi
3- Cerrahi (ameliyat)

Hipotiroidi tedavisi nasıldır?

Hipotiroidi ömür boyu tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Çok nadir olarak Hashimoto tiroiditli hastalarda % 10-20 oranında kendiliğinden düzelme olabilir.Hipotiroidi tedavisi kanda eksik olan tiroid hormonlarının normale gelmesi için tiroidhormon tabletleri verilerek yapılır.
Piyasada tiroid hormonu bulunan ilaçlar Levotiron ve Tefor isimleriyle satılmaktadır. Bu iki ilaç benzer ilaçlardır ve biri bulunamazsa diğeri kullanılabilir.Levotiron veya Tefor hastalığınızın şiddetine göre düktorunuzunönerdiği dozda başlanır ve belirli aralıklarla kontrole çağrılarak ilacın dozu ayarlanır.
Tedavide hedef T4 düzeylerini normale getirmek ve TSH düzeyinin normal sınırlar içinde olmasını sağlamaktır.


Kaynak: http://tiroid.nedir.com/#ixzz3DJlP3YGr
    

3 yorum:

  1. Tiroid hakkında verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Zaman zaman blog dünyasında konuyla ilgili paylaşımlar okuyorum. Sorunun yaygın olduğunu görüyorum:( Çok geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim:)Kendimiz yaşayınca bazı şeyler daha çok ilgimizi çekiyor.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil

Yorumlarınız benim için önemlidir